maanantai 6. kesäkuuta 2016

Kuinka ottaa uudet käännynnäiset vastaan?

KYLLÄT

  • Toivota uusi veli/sisko lämpimästi tervetulleeksi moskeijaan, vaikkei hän olisi mielestäsi täydellisesti pukeutunut. Ota hänet lämpimästi mukaan yhteisöön, vaikkei hän sopisi kriteereihisi siitä, miltä muslimiveljen/siskon ”pitäisi” näyttää tai miten käyttäytyä. Torjunta ja tuomitseminen ovat tehokkaita tapoja lähettää haavoittuvainen ihminen takaisin vanhaan elämään ja vanhoihin kuvioihin.
  • Kutsu häntä veli/siskotapaamisiin, vaikka niistä ilmoitettaisiin julkisesti, eikä sinne tarvitsi erikseen kutsua. Me suomalaiset olemme ujoa porukkaa ja tarvitsemme kannustusta lähteäksemme uusiin paikkoihin. Kynnys astua oman mukavuusaluen ulkopuolelle madaltuu huomattavasti, jos tietää näkevänsä tapaamisessa edes yhdet ystävälliset, tutut kasvot. Tapaamiset, jotka pidempään tai aina muslimina olleille ovat tuttua kauraa (kuten 'Eid-juhlat tai jopa pienet luennot) ovat uudelle käännynnäiselle outoja ja pelottavia.
  • Esittele hänet paikkakuntansa lämpimille ja hurskaille muslimiveljille/siskoille. Huolehtien ja harjoittavien muslimien verkosto on hänelle valtava lohtu ja apu.
  • Vastaa hänen kysymyksiinsä (outoihinkin) kärsivällisesti ja parhaan kykysi mukaan. Jos et tiedä kaikkia vastauksia - kuten melko todennäköisesti et - etsi sopivia, tietäväisiä ihmisiä. Muista, että uusi käännynnäinen harvoin pääsee puusta pitkälle, jos sanot vain "kysy imaamilta siitä". Kerro, mikä on imaami ja mistä sellaisen löytää. Vielä parempi, jos lähestyt imaamia hänen kanssaan - yksin häntä saattaisi jännittää liikaa.
  • Muista parhaat islamin mukaiset käytöstavat, sillä tekosi ja sanasi tekevät häneen kestävän vaikutuksen. Uudet käännynnäiset ovat tyypillisesti luottavaisia ja vaikuttuneita. He ovat löytäneet täydellisen uskon ja ymmärrettävästi odottavat kokeneempien muslimien olevan eläviä esimerkkejä islamista. Putoaminen pilvilinnoista voi olla raju ja hämmentävä, kun he huomaavat paljon kokeneempien siskojen ja veljien tekevän jotain ihan muuta kuin mitä muslimin pitäisi.
  • Kutsu häntä kotiisi teelle ja keskusteluille. Vieraanvaraisuus, anteliaisuus ja mukava rupattelu murtavat jään ja avaavat tietä ystävyydelle ja uskonveljeydelle/sisaruudelle.
  • Ohjaa hänet hyville ja luotettaville sivustoille ja uskonnolliseen kirjallisuuteen. Kahlaaminen läpi väärän, puutteellisen tiedon ja puolueellisten mielipiteiden ja räikeiden valheiden, voi olla uudelle käännynnäiselle ylivoimaista ja varsin lannistavaa.
  • Aloita uusien muslimien tukiryhmä paikallisessa moskeijassa ja/tai netissä. Palanneet pääsevät supertehokkaasti sisään ummaan ja niiden tielle, joiden osana on Jumalan mielisuosio, kun he tapaavat säännöllisesti toisiaan ja lempeitä oppi-isiä - tai -äitejä ja "matkalla kulkijoita" - hyöty on suuri ja molemminpuolinen. Voimme myös hyödyntää sosiaalista mediaa perustamalla Facebook-sivuja, joissa uudet muslimit voivat kohdata paljon kokeneempia, tai Whatsapp-ryhmän, jossa voidaan käydä dialogia. 
  • Ohjaa hänet kaikkiin hänen mahdollisesti tarvitsemiin palveluihin. Jos hän kärsii väkivallasta tai kodittomuudesta palaamisensa seurauksena, hän saattaa tarvita apua moskeijalta, Naisten linjalta tai sosiaalitoimistosta. Jos et tiedä, mitä palveluita on saatavilla, auta häntä etsimään ja pyydä moskeijalta ehdotuksia. 

ÄLÄT


  • Älä painosta häntä mihinkään, mihin hän ei ole valmis. Syyllistäminen, nalkutus, pahaenteiset varoittelut Helvetintulesta eivät todennäköisesti innosta siskoa/veljeä harjoittamaan uskoaan. Positiviinen, iloinen ja vilpitön esimerkkisi todennäköisesti innostaa. Muista, että aivan alusta saakka hänen pitää tehdä kaikki Allahin vuoksi, ei siksi, että ihmiset jättäisivät hänet rauhaan.
  • Älä odota hänen muuttuvan yhdessä yössä. Palaaminen on suuri ja joskus kivulias prosessi. Uudella tyypillä on hirveästi opittavaa: rukousajat ja -asennot, suurat arabiaksi, säännöt ruokailuun, sosiaaliseen kanssakäymiseen, pukeutumiseen ja käytökseen. Jopa islamilaiset nimet, jotka ovat usein outoja ei-arabeille, voivat olla ylivoimaisia. Arabiankieliset ilmaisut, joita käytämme paljon  (insha Allah, Alhamdullilah, masha Allah, dunya, deen, fardh, haram, vain muutamia nimetäkseni) ovat uusille muslimeille vieraita. Heitä voi ujostuttaa liikaa kysellä aina, mitä nämä muille itsestäänselvät sanat tarkoittavat. Joten ole tietoinen valtavasta oppimismäärästä, joka uusilla siskoilla/veljillä on edessään ja ole niin kärsivällinen ja avulias kun voit. 
  • Älä anna hänelle väärää, kulttuuriin perustuvaa tai vajavaista tietoa. Tämä on hankalaa, koska tarkoitamme hyvää, emmekä usein ymmärrä omia rajoituksiamme. Monet muslimiperheissä kasvaneet ylläpitävät joitain tapoja tai omaavat uskomuksia, joita olettavat islamin mukaisiksi. Joskus ne ovat kulttuurin tuotetta, eivät uskonnon, ja ovat jopa vääriä. Kun sisko/veli tarvitsee kipeästi islamin perustietoja, ohjaa häntä luennoille ja kursseille, jos sellaisia on tarjolla. 
  • Älä klikkiydy. Ihmisluonnolle on ominaista muodostaa tiiviitä kaveriporukoita ja pysyä tässä tutussa ympyrässä, mutta ei ole kenenkään etu poissulkea muita. Uusien käännynnäisten on hyvin vaikea ystävystyä kenenkään kanssa, jos kukaan ei toivota heitä tervetulleeksi porukkaansa, eikä ole aktiivinen tutustuakseen heihin. Tapaamisissa on äärimmäisen avuliasta katsella ympärilleen nurkkiin nojaavien siskojen/veljien varalta ja ottaa heidät mukaan joukkoon ja keskusteluun. 


  • Älä rupea parittajaksi vastoin hänen tahtoaan. Saatat tietää kourallisen varteenotettavia veljiä/siskoja, jotka etsivät puolisoa, mutta uudella käännynnäisellä on nyt niin hirveästi muuta mietittävää ja opittavaa, että mahdollisen avioliiton aika on myöhemmin. Hänen voi olla epäviisasta ottaa sellaista askelta elämässään nyt, kun islamin opiskelukin on niin pahasti kesken. Joten niin paljon nauttisitkin romansseista ja "parittamisesta", älä tyrkytä väkisin siskolle/veljelle hänen "unelmien puolisoa" ennen kuin hän on valmis ja halukas siihen.


  • Älä unohda häntä ensitapaamisen jälkeen. Surullista kyllä, monet palanneet saavat lämpimän ja innokkaan vastaanoton sinä päivänä, kun lausuvat shahadan ja huomaavat seuraavina päivinä ja viikkoina olevansa aivan yksin. Jos tapaat uskontunnustuksen antaneen veljen/siskon, halattuasi ja onniteltuasi häntä, pyydä häneltä puhelinnumeroa tai puuta yhteystietoa, jotta voitte pysyä yhteydessä. Kun hän alkaa päästä jännityksestään, hän on kiitollinen uudesta kaverista, jonka puoleen kääntyä kaikkien kysymysten ja huolien äärellä.


Sisters-magazine.comin artikkelista mukaillen käännetty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti